1.
Er komt nogal wat kijken bij het aanschaffen van een interne harde schijf. Je wilt natuurlijk niet de verkeerde kiezen. Zorg daarom dat je jezelf de volgende dingen afvraagt:
- Voor welk apparaat gebruik je een interne harde schijf?
- Welk type interne harde schijf heb ik nodig?
- Hoeveel bestanden wil je opslaan?
- Met welke snelheid wil je bestanden overzetten?
- Welk formaat en welke aansluitingen heb je nodig?
- Welke accessoires heb je nodig?
2.
Als het een SATA schijf is kun je ‘m waarschijnlijk gewoon intern erbij prikken. Stroom en datakabel zijn de enige 2 die je nodig hebt.
3.
Net als bij een floppy is het aansluiten van een (tweede) harde schijf ofwel harddisk niet zo moeilijk. Zeker niet als het een harde schijf met een S-ATA aansluiting is.
S-ATA is de nieuwe standaard voor harde schijven. In plaats van een brede parallelle kabel waarop 2 apparaten aangesloten kunnen worden, heeft elke S-ata drive maar twee connectors, de voedingskabel en de datakabel. Beide connectors kunnen maar op één manier worden aangesloten. Dit geldt ook voor de aansluiting op het moederbord.
Vergeet niet dat in het BIOS de schijf nog geconfigureerd moet worden.
Vroeger waren er alleen maar 40 polig brede lintkabels om de harde schijf met het moederbord te verbinden. Tegenwoordig zijn de kabels voor harde schijven met 80 aders uitgerust en zijn er ook ronde kabels te krijgen. De rond kabels hebben als voordeel dat ze minder ruimte innemen en dat de luchtstroom in de kast beteris.
De 80 polige kabels hebben meestal één blauwe connector, deze komt op het moederbord terwijl de andere voor de harde schijven bedoelt zijn. Meestal wordt de Master (eerste schijf) op de middelste connector aangesloten, dit is echter geen verplichting. Bij Cable Select (mits ondersteunt door het moederbord) maakt de positie wel uit.
Op IDE schijven vind je altijd een jumperblokje waarmee je diverse instellingen kunt bepalen. Belangrijk zijn de jumpers voor (M)aster en (S)lave.
Ga je één nieuwe harde schijf installeren dan is dit een zogenoemde single drive configuration. Dit is dus wat anders dan een enkele Master drive. Vaak is de jumpering voor een ‘Single Drive’ configuratie hetzelfde als bij een ‘Master drive” configuratie. Echter, bij harde schijven van Western Digital (ook bepaalde types van andere merken) is een “Single drive” jumpering anders dan bij een jumpering voor een Masterdrive.
Ga je een tweede schijf plaatsen dan is dit, als je deze op dezelfde kabel aansluit als de bestaande harde schijf, altijd de Slave. De eerste schijf moet dus als Master gejumpered worden.
Bepaal dus eerst wat voor harde schijf je installeert. Jumper de harde schijf zoals aangegeven en, indien nodig, ook de harde schijf die er al in zit.
De voedingstekker aansluiten is simpel, dit kan maar op één manier. De IDE kabel kan er, ondanks het nokje, vaak op twee manieren in de connector. De ader die afwijkend gekleurd is (vaak blauw of rood) komt op pin 1 van de connector. Dit is in 99,9% van de schijven de kant waar ook de voedingstekker zit.
Ook op het moederbord gaat de gekleurde kant van de kabel op naar pin 1 van de connector. Dit is over het algemeen goed aangegeven op het moederbord.
Vergeet de schijf niet in het BIOS te configureren.